Proton EL d.o.o. https://www.proel.hr PROEL grupa | proel.hr Tue, 24 Mar 2020 09:59:42 +0000 hr hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.4.2 Službeno priopćenje: Tvrtka posluje normalno https://www.proel.hr/sluzbeno-priopcenje-tvrtka-posluje-normalno/ Wed, 18 Mar 2020 12:18:34 +0000 https://www.proel.hr/?p=5832 Objava Službeno priopćenje: Tvrtka posluje normalno pojavila se prvi puta na Proton EL d.o.o..

]]>

Računajte s nama.

Iako pandemija COVID 19 virusa značajno otežava poslovanje diljem Europe, želimo Vam poručiti kako ćemo narednih dana nastaviti isporučivati robu i usluge, istovremeno osiguravajući uvjete kako bi naši zaposlenici, partneri i dobavljači ostali zdravi.

Kako će se to odraziti na naše usluge?

Važno je znati kako naše trenutno rukovanje narudžbama, skladištem i operativnom podrškom ostaje nepromijenjeno. Imamo dostatnu raspoloživost uskladištene robe, a razina naših usluga ostaje nepromijenjena.

Trenutno smo sigurni kako možemo nastaviti isporučivati sve što vam je potrebno, i to u redovitim rokovima isporuke. Radimo zajedno sa našim dobavljačima na održavanju razine usluga na koje ste navikli, bez obzira na podrijetlo artikala.

Komuniciramo isto – iz ureda ili od kuće.

Od ovoga tjedna dio naših zaposlenika radit će od kuće, ali ćete ih moći kontaktirati na uobičajeni način. Osigurali smo sve potrebne sustave kako bismo Vam pružili istovjetnu razinu usluge, istovremeno brinući o zdravlju naših zaposlenika.

Sigurnost nam je na prvom mjestu.

Pratimo savjete i upute nadležnih zdravstvenih institucija u Hrvatskoj i pomno se informiramo o situaciji u Svijetu. Osiguravamo da redovno ažuriramo o stanju naše zaposlenike i poduzimamo sve kako bi ostali zdravi na poslu, neovisno o tome gdje se nalaze.

Zajedno.

Situacija se svakog dana mijenja. Cilj nam je ostati u kontaktu kako biste u čak i u ovim neizvjesnim vremenima mogli planirati svoje poslovanje. Tjedni koji dolaze sigurno će za mnoge biti izazovni, ali uvjereni smo kako zajedno možemo raditi na očuvanju zajedničkog poslovanja. Malo što toga nam u ovim zahtjevnim vremenima daje sigurnost predviđanja. No, u jedno smo sigurni. I dalje ćemo biti tu za Vas!

Objava Službeno priopćenje: Tvrtka posluje normalno pojavila se prvi puta na Proton EL d.o.o..

]]>
Jednostavan i snažan – Novi IFM čitač koda https://www.proel.hr/jednostavan-i-snazan-novi-ifm-citac-koda/ Thu, 21 Nov 2019 08:24:41 +0000 https://www.proel.hr/?p=5359 Ako ste već upoznati s IFM senzor tehnologijom onda vam ne trebamo dodatno naglašavati njenu jednostavnost i širok spektar upotrebe. Ovog puta predstavljamo vam najnoviji čitač kodova iz IFM obitelji kojeg možemo opisati u samo dvije riječi, moćan i jednostavan! Četiri puta veća razlučivost, 10 puta brže vrijeme vrednovanja i 10 puta brže spajanje Uz […]

Objava Jednostavan i snažan – Novi IFM čitač koda pojavila se prvi puta na Proton EL d.o.o..

]]>
Ako ste već upoznati s IFM senzor tehnologijom onda vam ne trebamo dodatno naglašavati njenu jednostavnost i širok spektar upotrebe.
Ovog puta predstavljamo vam najnoviji čitač kodova iz IFM obitelji kojeg možemo opisati u samo dvije riječi, moćan i jednostavan!


Četiri puta veća razlučivost, 10 puta brže vrijeme vrednovanja i 10 puta brže spajanje


Uz pomoć One Button nove tehnologije ovaj čitač kalibrira se u svega nekoliko sekundi, da toliko je jednostavno. Pritiskom na gumb korisnik može centrirati čitač s kodom putem laserskog označavanja nakon čega čitač automatski izvodi fokusiranje, postavljanje ekspozicije i otkrivanje vrste koda.

Za osnovnu konfiguraciju uređaja postoji i aplikacija za pametne telefone, kako za iOS tako i za Android uređaje. Osim aplikacije tu je i softver Vision Assistant koji služi za opsežnije konfiguracije, npr. funkcije auto – pronalaženja koda.

Za masovno pohranjivanje na raspolaganju vam je i dodatni zamjenjivi uređaj koji sprema i učitava čitave konfiguracije vašeg poduzeća.

Za kraj možemo nabrojati njegove prednosti:

 • Spreman za upotrebu za samo nekoliko sekundi
 • Potvrda i konfiguracija putem One Button tehnologije kao i putem aplikacija za pametne telefone
 • Za složene zahtjeve tu je softver Vision Assistent
 • Mogućnost istovremenog čitanja više kodova
 • Sekvencijalna kontrola
 • Optimalan kontrast pomoću polarizirajućeg filtera
 • Jedan kod, pozadina koja se mijenja

Ukoliko ste tražili upravo ovakvo pametno rješenje za svoj sustav slobodno nam se obratite upitom na info@proel.hr, a naši će vas inženjeri informirati o detaljima. Osim uređaja možemo vam ponuditi i uslugu treninga u našem novom modernom trening centru.

Tu smo za vas!

Objava Jednostavan i snažan – Novi IFM čitač koda pojavila se prvi puta na Proton EL d.o.o..

]]>
Više od 60 tvrtki na Danima automatizacije 2019. https://www.proel.hr/konferencija/ Wed, 30 Oct 2019 13:23:50 +0000 https://www.proel.hr/?p=5302 Objava Više od 60 tvrtki na Danima automatizacije 2019. pojavila se prvi puta na Proton EL d.o.o..

]]>

Kao što smo najavljivali, 24.10. održana je naša godišnja konferencija Dani automatizacije i to najveća do sada.

Tema je bila „Smart Factory“ i prema broju posjetitelja možemo sa sigurnošću reći da se u hrvatskoj industriji pojavio velik interes za uvođenjem novih tehnologija i volja za korakom naprijed prema industriji 4.0.

U prekrasnom Plaza kongresnom centru imali smo priliku ugostiti preko 60 tvrtki i prezentirati im benefite Vision sustava nadzora kvalitete, 3D skenera, kao i sigurnosti strojeva i radnika.

Industrija 4.0 je koncept pametnih tvornica koje se koriste informacijskom i komunikacijskom tehnologijom za digitalizaciju poslovnih procesa. Tako štedi se i vrijeme i novac tako da uvođenjem pametnih tehnologija kao što su „talk to machine“ sustavi te daljinsko upravljanje čitavom proizvodnjom.

Na samoj konferenciji u dijalogu između naših mladih i stručnih predavača s jedne strane i posjetitelja s druge strane jasno se dalo zaključiti kako Hrvatska nije ni blizu Industriji 4.0. dok je primjerice zemlja poput Slovenije daleko naprednija.

Spomenuti su i mnogi problemi koji stoje na putu našim automatičarskim tvrtkama, a to je da većinu svojih projekata prodaju van granica, a njihova želja je unaprijediti naše domaće gospodarstvo i svoje znanje i vještine koristiti u svojoj zemlji.

Osim posjetitelja iz brojnih renomiranih tvrtki iznimno nam je drago da je bilo i mnogo predstavnika obrazovnog sektora sa studentima. Dosta se razgovaralo i o uvođenju izmjena u studijske programa kako bi i se išlo u korak s novim tehnologijama i kako bi studenti bili osposobljeni za poslove koji ih čekaju.

Među posjetiteljima su se našli i predstavnici Hrvatske gospodarske komore koji svakako mogu znatno utjecati na rješavanje problematike privatnih tvrtki kojima država i dalje ne pruža dostatne uvjete za razvoj i jačanje gospodarstva.

Uz predavanja, posjetitelji su imali priliku pogledati uživo kako funkcioniraju Vision kamere, #D skeneri, kako funkcionira zaštita strojeva i naravno kako zaštiti radnike u opasnim uvjetima rada uz pomoć samo jednog malenog uređaja.

Nakon predavanja posjetitelji su mogli uživati u vrhunskim vinima i kulinarskim specijalitetima, a podijeljeni su i vrijedni pokloni putem tombole.

Konferencija je prema riječima posjetitelja bila pun pogodak, a osim novih znanja imali su priliku upoznati kolege iz branše i stvoriti nove suradnje i partnerstva.

Vidimo se dogodine u još većem i boljem izdanju uz nove aktualne teme i tehnologije, a možda i neku od naših novih inovacija.

Hvala svima na sudjelovanju!

Objava Više od 60 tvrtki na Danima automatizacije 2019. pojavila se prvi puta na Proton EL d.o.o..

]]>
Dani automatizacije 2019. https://www.proel.hr/dani-automatizacije-2019-smart-factory/ Thu, 10 Oct 2019 10:44:04 +0000 https://www.proel.hr/?p=5250 “Smart Factory” Umjetna inteligencija, robotika, Internet stvari (loT), biotehnologija, autonomna vozila… zvuči nerealno ali je već postalo stvarnost i tvornice kakve smo znali dovelo je do „Pametnih tvornica”. Na ovogodišnjoj konferenciji bavimo se upravo ovom tematikom s posebnim naglaskom na daljinske pristupe postrojenjima, sustavima industrijske komunikacije, Vision i 3D Vision sustavima te sigurnosnim sustavima. Kako […]

Objava Dani automatizacije 2019. pojavila se prvi puta na Proton EL d.o.o..

]]>
“Smart Factory”

Umjetna inteligencija, robotika, Internet stvari (loT), biotehnologija, autonomna vozila… zvuči nerealno ali je već postalo stvarnost i tvornice kakve smo znali dovelo je do „Pametnih tvornica”.

Na ovogodišnjoj konferenciji bavimo se upravo ovom tematikom s posebnim naglaskom na daljinske pristupe postrojenjima, sustavima industrijske komunikacije, Vision i 3D Vision sustavima te sigurnosnim sustavima.

Kako bi povećale učinkovitost proizvodnih procesa tvrtke se moderniziraju, a sve je započelo 4. industrijskom revolucijom ili Industrijom 4.0 koja je u potpunosti promijenila proizvodnju, logistiku nabavu itd.

Industrija 4.0 nije rezervirana samo za velike i moćne tvrtke već i one male mogu koristiti benefite moderne tehnologije i upravo tako postati konkurentnije na tržištu.

Niži operativni troškovi, povećanje produktivnosti, outsourcing, suradnja i povećana sigurnost

Proizvodi se u fizičkom svijetu stvaraju dok se kroz ono digitalno oni poboljšavaju i postaju gotovo savršeni. Smanjuju se troškovi proizvodnog procesa, smanjuje se rizik od ozljeda te se proizvodi brže i jednostavnije. Automatizacijom se zapravo eliminira ljudska intervencija u samim procesima i prepušta se pametnim sustavima.

– Naši će vam inženjeri predstaviti „Talk to machine“ sustave u industrijskoj komunikaciji povezivanjem uređaja i sustava automatizacije unutar industrijskih mreža. Kako bi doživljaj bio potpun održat će se i LIVE prikaz samih procesa.

– Sljedeće predstavljanje uz također LIVE prikaz odnosit će se na vision sustave koji omogućuju provjeru proizvoda nekoliko puta u sekundi čime se uklanja mogućnost ljudske pogreške i poboljšava kvaliteta proizvodnog procesa. Troškovi se minimiziraju, a povrat investicije je čak samo nekoliko mjeseci.

– Nakon Visiona nastavljamo s LMI 3D Vision sustavima koji robotima omogućuju „Ljudski vid“ i on je sposoban obavljati složene zadatke koji su prije bili nezamislivi. Ovi sustavi mogu se dodavati postojećim dijelovima te tako pomiču tehnologiju do industrije budućnosti. I ovdje smo vam pripremili LIVE show.

– Renomirani svjetski brendovi koje zastupamo razvijaju inovativne zaštitne i sigurnosne sustave kao što su svjetlosne zavjese, formati implementirani u tvornicama i linijama diljem svijeta.

S ovim zapravo završavamo s predavanjima i krećemo s predstavljanjem naših dosadašnjih uspješnih projekata koji objedinjuju prethodna predavanja u stvarnu priču.

U kratkoj panel raspravi naši će gosti iz javnog i realnog sektora odgovoriti na pitanja kakvo je stanje s industrijom u Hrvatskoj i što nam donosi budućnost.

Prije zakuske ćemo nekoga i nagraditi! Pripremili smo za vas bogate poklone koje ćemo dijeliti na našoj tomboli. Možda baš vi osvojite tablet ili poklon paket naših pokrovitelja. Svakako okušajte sreću.

U pauzama će se za podizanje energije pobrinuti naš pokrovitelj Anamarija sa svojim instant kavama.

Kava koja pokreće dan!

Za kraj slijedi ručak i druženje uz čašu vrhunskog vina našeg pokrovitelja Kutjevo d.d.

Vina Kutjevačkog podruma

Pronađite svoje nove poslovne partnere, klijente i suradnike ili samo provjerite što nosi budućnost.

Dođite u što većem broju i učinite s nama ovogodišnju konferenciju najboljom do sada!

Konferencija se održava 24.10. s početkom u 9 h u jednom od najljepših kongresnih centara City Plaza Zagreb.

Prijavni obrazac nalazi se na linku http://bit.ly/2ocZ6pw

Sudjelovanje je potpuno besplatno.

Objava Dani automatizacije 2019. pojavila se prvi puta na Proton EL d.o.o..

]]>
Dani automatizacije 2019. https://www.proel.hr/dani-automatizacije-2019/ Wed, 25 Sep 2019 13:13:21 +0000 https://www.proel.hr/?p=5220 Objava Dani automatizacije 2019. pojavila se prvi puta na Proton EL d.o.o..

]]>

Obrazac prijave za sudjelovanje

6 + 11 =

Pozivamo Vas na Dane automatizacije 2019.!

Zaokružite 24.10. na vašem kalendaru jer upravo tada s početkom u 9:00 h održavamo Dane Automatizacije u jednom od najljepših kongresnih centara City Plaza Zagreb.

Ove godine tema je „Smart Factory“ tj. pametna tvornica. Prošle godine bavili smo se Industrijom 4.0 i nastavljamo u istom smjeru uz fokus na nužne promjene u industriji koje su zapravo naša budućnost.

Na samoj konferenciji osim predstavljanja naše tvrtke, naših dostignuća i portfolia imat ćete priliku pogledati predstavljanje opreme renomiranih svjetskih brendova uz Live spajanje na sustave kako bi predstavili kako oni funkcioniraju u stvarnosti.

Održat ćemo i kratku panel raspravu s gostima iz realnog i javnog sektora na kojoj će se raspravljati o trenutnom stanju industrije u HR i problemima s kojima se susrećemo u radu.

Na kraju smo vam pripremili Networking uz ručak i vino, a u pauzi između predavanja očekuje vas i kavica našeg pokrovitelja Anamarija.

Za sve naše posjetitelje tu je i tombola na kojoj možete osvojiti vrijedne poklone naših pokrovitelja te naše promotivne poklone.

Pridružite nam se na najboljoj konferenciji do sada i saznajte novosti u industriji, povežite se s potencijalnim poslovnim partnerima, ugovorite nove projekte ili jednostavno uživajte u danu uz kolege i kolegice iz struke.

Prijavite se na vrijeme jer broj posjetitelja je ograničen!

* Sudjelovanje je besplatno!

City Plaza Zagreb

www.cityplaza.hr

24. listopad, 2019. u City Plaza centru u 9:00 satiObjava Dani automatizacije 2019. pojavila se prvi puta na Proton EL d.o.o..

]]>
Otvoreno radno mjesto – EPLAN PROJEKTANT/PROJEKTANTICA https://www.proel.hr/otvoreno-radno-mjesto-eplan-projektant/ Wed, 18 Sep 2019 09:44:08 +0000 https://www.proel.hr/?p=5214 U našoj tvrtki klijentima izrađujemo idejne, glavne i izvedbene projekte elektro dokumentacije koristeći najmoderniji alat EPLAN Electric P8. Neki od zadataka naših Eplan projektanata su: crtanje shema, projektiranje, specifikacija opreme, nadgledanje instalacija, vođenje električara, a tu je i nezaobilazan rad na terenu. Ako si sistematična osoba, komunikativna, snalažljiva i pedantna, obavezno nam pošalji svoje motivacijsko […]

Objava Otvoreno radno mjesto – EPLAN PROJEKTANT/PROJEKTANTICA pojavila se prvi puta na Proton EL d.o.o..

]]>

U našoj tvrtki klijentima izrađujemo idejne, glavne i izvedbene projekte elektro dokumentacije koristeći najmoderniji alat EPLAN Electric P8.

Neki od zadataka naših Eplan projektanata su: crtanje shema, projektiranje, specifikacija opreme, nadgledanje instalacija, vođenje električara, a tu je i nezaobilazan rad na terenu.

Ako si sistematična osoba, komunikativna, snalažljiva i pedantna, obavezno nam pošalji svoje motivacijsko pismo i možda baš ti postaneš dio našeg tima.

Ukoliko uz sve navedeno imaš i preko 2 godine iskustva na istim ili sličnim poslovima, u startu si u prednosti.

Svoje motivacijsko pismo pošalji putem maila na dario.novak@proel.hr i nemoj zaboraviti priložiti i svoj životopis.

Objava Otvoreno radno mjesto – EPLAN PROJEKTANT/PROJEKTANTICA pojavila se prvi puta na Proton EL d.o.o..

]]>
Prezentacija s početne konferencije – EU Projekt – IRI https://www.proel.hr/prezentacija-s-pocetne-konferencije-eu-projekt-iri/ Tue, 06 Aug 2019 09:22:34 +0000 https://www.proel.hr/?p=5187 Objava Prezentacija s početne konferencije – EU Projekt – IRI pojavila se prvi puta na Proton EL d.o.o..

]]>

Prezentacija s početne konferencije – EU Projekt – IRI

1.) Glavna priča projekta

2.) Usporedba robotike i CNC

3.) Robotech primjer Kuka

Objava Prezentacija s početne konferencije – EU Projekt – IRI pojavila se prvi puta na Proton EL d.o.o..

]]>
Galerija fotografija s početne konferencije – EU projekt – IRI https://www.proel.hr/galerija-fotografija-s-pocetne-konferencije-eu-projekt-iri/ Tue, 06 Aug 2019 08:40:52 +0000 https://www.proel.hr/?p=5160 Objava Galerija fotografija s početne konferencije – EU projekt – IRI pojavila se prvi puta na Proton EL d.o.o..

]]>

Galerija fotografija s početne konferencije – EU projekt – IRI

Objava Galerija fotografija s početne konferencije – EU projekt – IRI pojavila se prvi puta na Proton EL d.o.o..

]]>
Otvoreno radno mjesto – PROJECT MANAGER https://www.proel.hr/otvoreno-radno-mjesto-project-manager/ Tue, 09 Jul 2019 09:39:28 +0000 https://www.proel.hr/?p=5140 U potrazi smo za novim članom našeg tima i možda si baš ti osoba koju tražimo. Tvrdoglavo se držiš principa da posao mora biti odrađen najbolje, imaš konstantnu želju za napredovanjem i učenjem, poštuješ sve članove tima i znaš izvući najbolje iz njih, komunikativan si i organiziran? Nastavi čitati dalje. Naša tvrtka pozicionirala se kao […]

Objava Otvoreno radno mjesto – PROJECT MANAGER pojavila se prvi puta na Proton EL d.o.o..

]]>
U potrazi smo za novim članom našeg tima i možda si baš ti osoba koju tražimo.


Tvrdoglavo se držiš principa da posao mora biti odrađen najbolje, imaš konstantnu želju za napredovanjem i učenjem, poštuješ sve članove tima i znaš izvući najbolje iz njih, komunikativan si i organiziran?
Nastavi čitati dalje.


Naša tvrtka pozicionirala se kao jedna od vodećih u regiji. Osim što smo vješti u automatizaciji bavimo se i inovacijama. Jedni smo od prvih koji projekte odrađuju prema Industry 4.0. principu. U proteklih nekoliko godina odradili smo preko 100 projekata automatizacije u Hrvatskoj, Sloveniji i BiH. Bavimo se PLCom, SCADAom, industrijskom automatizacijom, robotikom, industrijskim kamerama itd.

Radimo s renomiranim klijentima a naše reference možeš provjeriti ovdje. Koliko smo uspješni govore i nagrade koje smo dobili za inovacije proizašle iz naše radionice. Ako ti sve ovo nije strano onda imaš i kompetencije koje tražimo.

Želiš li raditi u poticajnom okruženju, mladom timu uz koji ti dolazak na posao neće biti „tlaka“, javi nam se!
Kako? Sastavi kvalitetno motivacijsko pismo i pošalji ga na info@proel.hr.

Objava Otvoreno radno mjesto – PROJECT MANAGER pojavila se prvi puta na Proton EL d.o.o..

]]>
EU projekt – IRI https://www.proel.hr/eu-projekt-iri/ Mon, 08 Jul 2019 08:11:19 +0000 https://www.proel.hr/?p=5124 Objava EU projekt – IRI pojavila se prvi puta na Proton EL d.o.o..

]]>

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj
Projekt se provodi u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020

Naziv projekta:
Robot Station For Cabinet Milling – PROEL RoCa

Kratki opis projekta:

Glavni problem čijem se rješavanju ovim projektom želi doprinijeti je zaostajanje hrvatskog gospodarstva u odnosu na globalne trendove konkurentnosti, a uslijed nedostatka inovativnosti i tehnološke spremnosti. Stoga je svrha ovog projekta provođenjem opsežnih razvojno – istraživačkih postupaka definirati novi način primjene robotike u industrijskom okruženju, te kreirati potpuno novo rješenje na globalnoj razini u segmentu obrade elektro-ormara, temeljeno na principima Industrije 3.0. i 4.0. Prema izvještaju o globalnoj konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma za razdoblje 2015.-2016., Hrvatska se nalazi na 74. mjestu od 138 gospodarstava svijeta . Evidentan je pad inovativnosti (103. mjesto) i tehnološke spremnosti (47.). Gledano u apsolutnom omjeru, tehnološka spremnost zauzima solidnu poziciju, no pokazuje trend pada koji će, uz postojeće gospodarske uvjete, u budućem razdoblju biti sve izraženiji, i to upravo iz razloga što je tehnološka spremnost u sve većoj mjeri ovisna o novim znanjima i tehnologijama temeljenim na sektoru istraživanja, razvoja i inovacija, a koji u novije vrijeme dobivaju zajednički nazivnik – Industrija 4.0. Posljedica navedenog problema je daljnje zaostajanje Hrvatske za europskim i globalnim trendovima u području istraživanja, razvoja i inovacija, čime slabi baza znanja, javlja se trend sve većeg odlaska kvalificirane radne snage na trajni rad u inozemstvo, gospodarstvo nije samostalno te se okreće uvozu umjesto stvaranju nove vrijednosti, te općenito slabi potencijal i pokazatelji cjelokupnog domaćeg gospodarstva. Provedbom projekta će se pridonijeti rješenju problema, obzirom da se planira inovativnog rješenja kakvo se još ne koristi na globalnoj razini, a koje se temelji na korištenju najboljih mogućnosti koje pruža robotika (kao vodeći koncept Inustrije 3.0.), te na potpunoj primjeni mogućnosti koje pruža Industrija 4.0. Na ovaj način doprinosi se ispunjenju cilja Poziva, a to je razvoj novih proizvoda (dobara i usluga), tehnologija i poslovnih procesa kroz povećanje privatnih ulaganja u istraživanje, razvoj i inovacije. Konkretno, planira se razvoj inovativnog rješenja koje će donijeti značajnu promjenu u segmentu proizvodnje elektro-ormara. Projektom će se razviti stanica koja primjenjuje robotski pristup prilikom glodanja i bušenja poluproizvoda, i to na potpuno novi način. Roboti se ne koriste na ovaj način, već je njihova primjena u različitim segmentima industriije svedena na puno jednostavnije radnje, kao što je preslagivanje paketa, ili kompliciranije ali ponavljajuće radnje u serijskim procesima. Ovim projektom se razvija i specijalni software čije će naredbe robotska stanica razumjeti (svojevrsni pandan g-kodu koji se koristi kod CNC načina rada), te će tako biti moguće slati radne naloge putem ERP poslovnog sustava izravno robotskoj stanici, i to na potpuno digitalizirani način, bez posredstva djelatnika (printanja, slanja na e-mail u pogon itd.). Dakle, stvara se unikatno rješenje koje objedinjuje inovativni pristup vezano za način rada robota (imitiranje rada čovjeka – poluproizvod je postavljen vertikalno te robot na njemu u jednoj radnoj operaciji obavlja sve potrebne radnje, bez rastavljanja na pojedine elemente), te inovativni pristup u smislu implementacije principa Industrije 4.0. (potpuna digitalizacija procesa – od izdavanja radnih naloga – po potrebi i s udaljene pozicije, odnosno iz druge LAN mreže – do njihovog izvršenja pomoću robotske stanice, te dobivanja povratnih informacija o njezinom radu putem izvještaja o potrošnji materijala, energije i slično). Na ovaj način postiže se ekonomičnost rada sustava temeljena na digitalizaciji svih procesa, odnosno primjenjuju se značajke digitalne ekonomije, koja podrazumijeva tranziciju analognog načina upravljanja procesima na digitalni, te čini jednu od glavnih spona prelaska iz treće u četvrtu digitalnu revoluciju (Industriju 4.0.).

Faze projekta:
 1. Instaliranje robotske stanice i ostale potrebne opreme u prostoru, organizacija ljudskih kadrova za provođenje industrijskog istraživanja i provedba industrijskog istraživanja;
 2. Primjena rezultata prethodno provedenog industrijskog istraživanja i prijašnjih znanja za eksperimentalni razvoj prototipa te njegovu uspješnu komercijalizaciju
 3.  Upravljanje projektom i administracija
 4.  Promidžba i vidljivost

Razdoblje provedbe projekta:

10.09.2018. – 10.10.2019.

Opći cilj projekta: 

Doprinijeti razvoju novih proizvoda, tehnologija i poslovnih procesa kroz ulaganje u istraživanje, razvoj i inovacije. Ovime se ujedno doprinosi i rješavanju opisanog problema – zaostajanju hrvatskog gospodarstva u odnosu na globalne trendove konkurentnosti uslijed nedostatka inovativnosti i tehnološke spremnosti.

Specifični ciljevi projekta:

 1.  Provođenjem opsežnih razvojno – istraživačkih postupaka definirati inovativni način primjene robota u industrijskom načinu obrade elektro-ormara, temeljen na Industriji 3.0.
 2.  Provođenjem opsežnog industrijskog istraživanja i eksperimentalnog razvoja, kreirati potpuno novo rješenje na globalnoj razini u segmentu obrade elektro-ormara, temeljeno na principima Industrije 4.0.
 3.  Provođenjem aktivnosti projekta povećati kapacitete tvrtke za odvijanje razvojno – istraživačkih aktivnosti u budućem razdoblju
 4.  Realizacijom projekta povećati svijest javnosti i posebno poduzetničkog sektora o prednostima i važnosti Industrije 3.0. i 4.0.

Rezultati projekta: 

 1.  Industrijski robot prilagođen inovativnom načinu rada
 2.  Kreirani Proel RoCa robotska stanica te Proel RoCa software
 3.  Proveden postupak zaštite intelektualnog vlasništva
 4.  Provedeno administrativno vođenje projekta, uspješno provedene aktivnosti nabave
 5.  Uspješno primijenjene mjere informiranja i vidljivosti projekta

Ciljne skupine i krajnji korisnici projekta:

 1.  tvrtke na području RH koje koriste zastarjeli način rada vezano za segment proizvodnje elektro-ormara – bit će im omogućen pristup inovativnom i cjenovno povoljnom rješenju pomoću kojeg će moći povećati svoje proizvodne kapacitete, usvojiti nova stručna znanja te povećati konkurentnost na domaćem i međunarodnom tržištu;
 2.  postojeći i budući djelatnici tvrtke Proton EL, koji će realizacijom projekta steći nova znanja i iskustva vezano za inovativne procese robotike, industrijske automatizacije te ICT rješenja temeljenih na principima Industrije 3.0. i 4.0

Krajnji korisnici projekta su svi zainteresirani predstavnici privatnog i javnog, te znanstvenog sektora kojima će biti omogućen usvajanje stručnih praktičnih znanja iz područja Industrije 3.0. i Industrije 4.0. Prijenos znanja bit će omogućen konferencijama na početku i završetku projekta, ali i u razdoblju nakon završetka, kada se planiraju nastupi na stručnim skupovima u cilju prijenosa novostečenih znanja.

Ukupna vrijednost projekta: 

1.147.126,69 kn

Ukupno prihvatljivi troškovi:

1.132.212,77 kn

Sufinanciranje od strane EU:

  676.537,66 kn

Galerija fotografija s početne konferencije (link)
Prezentacija s početne konferencije (link)
Galerija fotografija – industrijsko istraživanje (link – uskoro)

Za više informacija o projektu možete kontaktirati na: dario.novak@proel.hr
Za više informacija o Europskim strukturnim i investicijskim fondovima posjetite www.strukturnifondovi.hr
Za više informacija o Operativnom programu Konkurentnost i kohezija posjetite https://strukturnifondovi.hr/eu-fondovi/esi-fondovi-2014-2020/op-konkurentnost-i-kohezija/

Objava EU projekt – IRI pojavila se prvi puta na Proton EL d.o.o..

]]>