Proton EL d.o.o. https://www.proel.hr PROEL grupa | proel.hr Wed, 07 Oct 2020 08:43:43 +0000 hr hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.5.3 Datalogic skeneri 1D i 2D barkodova PowerScan 9501 & 9100 https://www.proel.hr/blog/datalogic-skeneri-1d-i-2d-barkodova-powerscan-9501-9100/ Wed, 07 Oct 2020 08:43:39 +0000 https://www.proel.hr/?p=6025 Tvrtka Datalogic jedna je od globalnih lidera i proizvođača u području barkod čitača, ručnih skenera , industrijskih kamera i sličnih tehnologija za industrijsku automatizaciju, automatizirano prikupljanje podataka i automatizaciju procesa. Kao službeni distributer njihove opreme za teritorij jugoistočne Europe, želimo vam predstaviti dvije serije vrhunskih barkod skenera, PowerScan 9100 – za čitanje 1D kodova, te […]

Objava Datalogic skeneri 1D i 2D barkodova PowerScan 9501 & 9100 pojavila se prvi puta na Proton EL d.o.o..

]]>
Datalogic PowerScan 9501 PowerScan 9100

Tvrtka Datalogic jedna je od globalnih lidera i proizvođača u području barkod čitača, ručnih skenera , industrijskih kamera i sličnih tehnologija za industrijsku automatizaciju, automatizirano prikupljanje podataka i automatizaciju procesa.

Kao službeni distributer njihove opreme za teritorij jugoistočne Europe, želimo vam predstaviti dvije serije vrhunskih barkod skenera, PowerScan 9100 – za čitanje 1D kodova, te PowerScan 9501 – za skeniranje 2D barkodova.

Datalogic skener 1D barkoda PowerScan 9100

Kada pričamo o navedenim 1D skenerima iz Datalogic laboratorija, govorimo o vrlo preciznim, bežičnim (Bluetooth 3.0) čitačima 1D barkodova, koji spadaju pod kategoriju takozvanih „linaer imager“ skenera. U navedenoj seriji poznajemo tri različita modela; PBT9100, PD9130, SD9030 i PM9100.

Radi se o vrlo preciznim i moćnim čitačima, koje je moguće spojiti na sve tri vrste najkorištenijih priključka; USB, Keyboard Wedge i RS-232. Sami čitač moguće je montirati i na vozila (viličare, npr.), ovisno o odabranom modelu, a kao prednost korištenja ovih skenera su zamjenjive baterije, koje može zamijeniti operater vrlo lako, u bilo kojem trenutku.

Čitač koristi posebno razvijene Datalogic trostruke zelene LED zrake (3GL™), koje omogućuju očitavanja pod raznim kutovima (do 75° u mirovanju, odnosno 45° u pokretu). Skener će dobro očitati barkod i kada je lošije kvalitete, a minimalnog omjera kontrasta od 15%. Sve to čini ga idealnim za široku primjenu u području automatiziranog prikupljanja podataka.

Značajke Datalogic PowerScan PBT9100 skenera:

 • Koristi Datalogicov „linear imaging“ tehnologiju.
 • Podržava Bluetoothe 3.0.
 • Mrežno povezivanje do 7 uređaje u isto vrijeme u jednoj baznoj stanici.
 • Ethernet povezivanje (standardno i industrijsko).
 • Datalogic 3GL tehnologija (3 Green Lights) i glasni zvučni signal.
 • Ručno zamjenjiva Lithium-Ion baterija.
 • Otpran na padove do 2 metra.
 • Razina zaštite IP65.

Datalogic čitač 2D barkoda PowerScan 9501

Vrlo moćan barkod čitač 1D i 2D bar kodova iz Datalogica dolazi nam u seriji PowerScan 9501, gdje imamo tri različita modela; PM9501, PBT9501 & PD9531. Kao glavnu razliku između ovih modela možemo reći kako je PD9531 je žičana verzija, PM9501 koristi radio frekvenciju (STAR Cordless System™), dok PM9501 koristi Bluetooth bežičnu tehnologiju.

Ovu seriju općenito krase nevjerojatne optičke karakteristike, koju upotpunjuje mogućnost očitavanja kodova bez obzira na orijentaciju kodova. Konačni rezultat je skener koji je u mogućnosti pročitati gotovo sve vrste bar kodova, a to im je olakšano tehnologijom „Liquid Lens“, koja povećava dubinsku oštrinu slike.

Karakteristike Datalogic PowerScan 9501 skenera

 • Sučelje podržava RS-232/USB/Keyboard Wedge Multi-Interface.
 • Razina zaštite IP65.
 • Radna temperatura od -20 do 50 °C.
 • Maksimalna rezolucija: 3 milijuna za 1D kodove, odnosno 4 milijuna za 2D kodove.
 • Novi mehanizam omogućuje dobro skeniranje u tamnijim prostorijama, kao i dohvat na većoj udaljenosti.
 • Vrlo brz sustav autofokusa.
 • Mogućnost skeniranja s LCD ekrana.

Naručite svoje skenere još danas

Tvrtka Proton EL ponosni je distributer Datalogic proizvoda za jugoistočnu Europu, te smo vam u mogućnosti ponuditi odličnu cijenu i brzi rok isporuke. Stojimo vam na raspolaganju i po pitanju tehničke podrške, kao i potencijalnu ugradnju i uslugu modernizacije vašeg proizvodnog procesa.

Kontaktirati nas možete na broj telefona +385 (0)1 5588 988 ili nam upit poslati na mail info@proel.hr . Zanima vas koje sve proizvode ima Datalogic i koje su još mogućnosti ovih skenera, saznajte više na stranicama dobavljača.

Objava Datalogic skeneri 1D i 2D barkodova PowerScan 9501 & 9100 pojavila se prvi puta na Proton EL d.o.o..

]]>
TH381 micron.nect® – mini tropolni kabelski konektori (IP68 i IP69K) https://www.proel.hr/blog/th381-micron-nect-mini-tropolni-kabelski-konektori-ip68-i-ip69k/ Mon, 07 Sep 2020 08:35:46 +0000 https://www.proel.hr/?p=5987 Poznati svjetski proizvođač industrijskih konektora, Techno, čiji smo ponosni distributer, predstavio je novu seriju proizvoda -TH381 micron.nect®. Radi se o spojnicama koje se ističu svojom svestranošću i kompaktnim dimenzijama. Riječ je o tropolnim spojnicama vanjskog promjera svega 14 mm, što ih čini idealnim za električno povezivanje i u najskučenijim uvjetima. S obzirom na to da […]

Objava TH381 micron.nect® – mini tropolni kabelski konektori (IP68 i IP69K) pojavila se prvi puta na Proton EL d.o.o..

]]>
Techno TH381 industrijski konektori

Poznati svjetski proizvođač industrijskih konektora, Techno, čiji smo ponosni distributer, predstavio je novu seriju proizvoda -TH381 micron.nect®. Radi se o spojnicama koje se ističu svojom svestranošću i kompaktnim dimenzijama.

Riječ je o tropolnim spojnicama vanjskog promjera svega 14 mm, što ih čini idealnim za električno povezivanje i u najskučenijim uvjetima. S obzirom na to da je riječ o vrlo malim konektorima, nude mogućnost spajanja kabela manjih presjeka (od 0,25 mm do 1,0 mm²).

Easy-Click sustav za jednostavno spajanje IP68 konektora       

Techno spojnice vrlo su popularne u svijetu industrije zbog činjenice da većina imaju IP68 zaštitu, a upravo to je slučaj i s ovim spojnicama. Također, muški i ženski dio konektora se vrlo jednostavno spaja (i odvaja) uz pomoć sustava „na klik“ (Easy-Click).

Tvrtka Proton EL zbog svih navedenih prednosti i široke primjene ove će spojnice imati na lageru u Zagrebu, kako bi kupcima osigurali brzu isporuku. Osim navedenih TH381 spojnica, mnoge druge industrijske spojnice nalaze se na našem lageru, a između ostalog to su:

 • THB.381.A3E
 • THB.381.P3E
 • THA.209.A1A
 • THA.219D1A
 • THB.029.A1A
 • Itd… – za sve informacije o lager robi, kao i za narudžbe Techno konektora, možete nas kontaktirati na info@proel.hr ili na broj telefona: +385 (0)1 5588 988.

Prednosti TH381 micron.nect® konektora:

 • Vrlo pouzdani konektori od najkvalitetnijih materijala, izrađeni uz pomoć najsuvremenije tehnologije.
 • Zaštita IP68 / IP69K , što je usporedivo sa zaštitom kod većih konektora.
 • Otporno na prašinu i vodu i pri trajnom uranjanju u vodu i s mlaznicama vruće vode pod pritiskom. Idealan za rasvjetne instalacije u radnim uvjetima kritičnim zbog vlage, prašine i nečistoće.
 • Više o ovim konektorima možete pročitati na stranicama dobavljača.

Objava TH381 micron.nect® – mini tropolni kabelski konektori (IP68 i IP69K) pojavila se prvi puta na Proton EL d.o.o..

]]>
Robotska stanica za glodanje Elektro ormara https://www.proel.hr/blog/robotska-stanica-za-glodanje-elektro-ormara/ Fri, 10 Jul 2020 11:05:19 +0000 https://www.proel.hr/?p=5958 Objava Robotska stanica za glodanje Elektro ormara pojavila se prvi puta na Proton EL d.o.o..

]]>
Robotska Stanica Rezanje Ormara

Marko Abdulaj, Andrija Puškaš, Nenad Posedi, 06/2020

Sažetak

Tvrtka Proton EL d.o.o. je u sklopu IRI projekta razvila robotsku stanicu za automatsku obradu elektro-ormara. Naziv projekta je RoCa (Robotic Station For Cabinet Milling). Poticaj na izradu ovakvog sustava bilo je traženje rješenja koje bi omogućilo olakšanje i ubrzanje obrade elektro-ormara s ciljem povećanja efikasnosti cijelog procesa.

Robotska stanica sastoji se od robota Motoman GP25 marke Yaskawa s upravljačkom jedinicom YRC1000. Nosivost robota je 25kg što je potpuno dovoljno za nošenje vretena i sve popratne opreme. Uz robota unutar stanice se nalazi i kontrolna elektronika razvijena u potpunosti od strane Proton EL tvrtke. Cijela robotska stanica je ograđena metalnom ogradom s polikrabonatnim pločama, čime se ostvaruje zaštita operatera pri radu stanice.

Nadalje, stanica je opremljena svim sigurnosnim značajkama kao što su sigurnosna brava na ulaznim vratima stanice, svjetlosna zavjesa s bočne strane te tipke za zaustavljanje u nuždi. Rad sustava je moguće nadzirati i upravljati direktno s udaljenog mjesta pomoću programskog rješenja razvijenog također unutar tvrtke.

1. Osnovni podaci

Ukupne dimenzije robotske stanice iznose 3.0×3.5m dok visina prostorije u kojoj se nalazi robotska stanica mora biti viša od 3m. Ukupni radni prostor (stol za poluproizvod) je dimenzija 2000x800mm što je dovoljno za većinu vrata elektro ormara. Materijali koje je moguće obrađivati su definirani tipom glodala, no zbog nemogućnosti vodenog hlađenja nije uputno obrađivati materijale tvrdoća većih od nehrđajućeg čelika (60HRC). Maksimalna dubina obrade definirana je glodalom te ne smije prelaziti dubinu preporučenu od strane proizvođača glodala (5-10mm). Shodno pretpostavci da su sva vrata elektro-ormara ravne ploče, sustav omogućuje samo planarno glodanje tj. izrezivanje. Prema svim prethodno definiranim ograničenjima, te imajući u vidu specifikacije elektro-ormara, jasno je da ova stanica ima mogućnost obrađivati cijeli asortiman izuzev vrlo male količine specijalnih ormara.

2. Hardverski dio sustava

Robot Motoman GP25 odabran je zbog svojih tehničkih karakteristika koje zadovoljavaju prije navedene zahtjeve. Robot ima maksimalni doseg od 1730mm na visini 550mm od vlastite baze, dok mu je maksimalna ispružena visina 2085mm pri čemu je potrebno ubrojiti i visinu samog postolja robota. Maksimalna nosivost robota je 25kg što je dovoljno za svladavanje masa cijele obradne glave 8kg i sila koje nastaju obradom poluproizvoda. Kako se radi o robotu s 6 stupnjeva slobode gibanja, moguće je dosegnuti svaku točku unutar obradnih dimenzija. Robot ima ponovljivost od ±0.06mm čime je omogućena dovoljno kvalitetna obrada.

Standardan problem smanjene krutosti sustava uslijed 6 rotacijskih zglobova riješen je smanjenjem brzine posmaka te detaljno definiranim postupkom rezanja koje smanjuje rezne sile i vibracije. Glavno vreteno je snage 2.2kW maksimalne brzine vrtnje 24000 o/min. Motor vretena je hlađen vodom dok je alat hlađen zrakom. Prihvat alata je ISO 20 ER koji omogućuje automatsku izmjenu alata. Maksimalni promjer alata na prihvatu je 10mm. Brzinom vrtnje vretena, te njegovim uključivanjem i isključivanjem upravlja robot preko PLC-a.

Stol za pričvršćivanje obratka je izrađen od metalnih kvadratnih cijevi koje garantiraju dovoljnu krutost dok je površina za obradu od MDF ploče što omogućuje obradu bez mogućnosti oštećenja alata. Površina stola je lako zamjenjiva te relativno jeftina, te je prihvatljivo da glodalo ulazi u materijal. Cilj ovako odabrane obradne površine je jednostavnost namještanja nul-točke (polazne točke) u smjeru vertikalne osi, pošto je jedino važno da glodalo kod prilaza ne udari u obradak nego ulazi postepeno. Suprotno tome završetak izreza može biti na manjoj visini od donje strane obratka što garantira potpun izrez.

Robotska stanica je, kako je i ranije definirano, ograđena metalnom ogradom na koju su pričvršćene polikarbonatne ploče. Svrha metalne ograde je blokirati fizički prilaz robotu kada isti radi, dok polikarbonatne ploče sprječavaju izlaz strugotine (metalne piljevine) iz kruga obrade. Dodatna funkcija ploča je zaštita operatera robotske stanice u slučaju pucanja glodala za vrijeme rada. Iako stanica ima ulazna vrata sa sigurnosnom bravom koja služe unosu obratka u radni prostor stanice, s bočne strane stanice dodan je prolaz sa svjetlosnim zavjesama što omogućuje brz pristup radnom prostoru u slučaju nepredviđenog zastoja. Ako operater uđe kroz prolaz u radnu stanicu robota za vrijeme rada, sigurnosni sustav će zaustaviti robota i svrdlo te aktivirati alarm.

3. Elektronički dio sustava

Izvan radne stanice nalazi se upravljački elektro ormar sustava na kojem se nalazi HMI, glavna sklopka za nuždu te tipka za reset alarma. Preko HMI-a se omogućuje praćenje procesnih vrijednosti sustava te ručno upravljanje perifernim dijelovima sustava. Moguće je vidjeti popis aktivnih alarma te resetirati iste. Unutar elektro ormara nalazi se upravljački i sigurnosni PLC, frekventni pretvarač za kontrolu glavnog vretena, uređaj za udaljeni pristup (VPN) te sva popratna relejna i upravljačka tehnika.

Upravljačka kutija robota nalazi se neposredno pored elektro ormara te je spojena na upravljački PLC pomoću Ethernet kabela. Komunikacija između PLC-a i robota se odvija pomoću PROFINet protokola. Izuzetak od ovakvog spajanja su sigurnosni signali koji su povezani direktno s upravljačke kutije prema sigurnosnom PLC-u i obrnuto. Na upravljačku kutiju robota je spojen Teach pendant, no kod normalnog rada stanice on neće biti potreban već je spojen samo radi testiranja. Jedina svrha u kasnijoj eksploataciji sustava je za nadogradnju sustava i testiranje novih načina rada.

4. Programski dio sustava

Potpuna funkcionalnost robotske stanice postignuta je programskim rješenjem koje omogućuje korištenje standardnog G-koda za kontrolu procesa rezanja. Ovakvo programsko rješenje je bilo potrebno pošto sam robot ne „razumije“ G-kod nego samo svoj vlastiti jezik, u ovom slučaju Inform jezik koji je razvila kompanija Yaskawa. Osim osnovne funkcionalnosti pretvaranja G-koda u nešto razumljivo robotu ovo programsko rješenje omogućuje kontrolu svakog aspekta procesa, promjenu parametara, te udaljeno servisiranje sustava. Ovaj dio je postignut preko SCADA sustava koji implementira Python skriptni jezik. SCADA sustav omogućuje praćenje istih podataka kao i lokalni HMI uređaj uz dodatak upravljanja sustavom te praćenja procesnih vrijednosti u realnom vremenu. Unutar ovog sustava prati se vrijednost vibracija na vretenu te temperatura alata.

Sustav omogućuje direktni unos DXF dokumenta u kojem se nalaze definirani prorezi, koje automatski pretvara u validan G-kod. Ovako kreiran kod odmah je dostupan operateru i spreman za izradu ormara. Sljedeći dio sustava omogućuje automatsko kreiranje i pohranjivanje radnih naloga te ispis naljepnice sa svim značajkama elektro ormara koje su unaprijed definirane od strane projektanta.

Cijeli proizvodni proces je moguće pratiti s udaljene lokacije pomoću dvije kamere postavljene iznad robotske stanice. Dodatna fleksibilnost je mogućnost zakretanja kamere te približavanje slike. Na ovaj način inženjer održavanja uz sve podatke koji su mu dostupni putem SCADA sučelja može u realnom vremenu pratiti proces obrade kako bi unaprijed predvidio i uklonio eventualne kvarove i zastoje sustava. Uz praćenje samog sustava, kamere mogu poslužiti i kao sredstvo za uklanjanje kvara. Naime, većina kvarova koji se mogu dogoditi ne iziskuju preveliku tehničku stručnost te inženjer nekim od sredstva komunikacije, kao naprimjer mobilni telefon može vrlo brzo pronaći rješenje s operaterom koji se nalazi kod robotske stanice. Imajući u vidu ovakvu pretpostavku dolazi se do zaključka da će kamere biti velika pomoć u dijagnostici kao i u davanja uputstva kako otkloniti određeni problem.

5. Proces izrade

Proces izrade jednih vrata elektro ormara kreće od izrade G-koda. Kod se može kreirati direktno unutar upravljačkog dijela SCADA sustava tako da se odabiru unaprijed definirani elementi, kao što su tipke, svjetla, HMI itd. te se odabire položaj istih na vratima ormara. Kada se dodaju svi elementi generira se G-kod i proces je spreman za slijedeću fazu. Druga mogućnost izrade koda je uz pomoć unaprijed definirane DXF datoteke koja unutar sebe posjeduje rezni sloj. U tom slučaju inženjer može operateru pripremiti sustav tako da unese datoteku te iz nje izravno generira G-kod. Bez obzira o odabranoj metodi, drugi dio procedure je postavljanje vrata elektro ormara na za to predviđeno mjesto na obradnom stolu te dodatno pričvršćivanje istih. 

Kada je to obavljeno, robotska stanica s obzirom na vrstu materijala vrata uzima sukladno glodalo određeno u Gkodu. Kada traje proces zadatak operatera je pratiti da li robot radi zadane operacije, te zaustaviti sustav u slučaju eventualnog nepredviđenog ponašanja. Nakon što sustav završi izrezivanje, operater pristupa čišćenju radnog stola te skidanju obrađenog proizvoda. Operater potvrđuje da je proizvod dobro obrađen. Sustav i industrijski printer automatski ispisuju naljepnicu s potrebnim podacima o trenutno definiranom proizvodu. Sustav je nakon toga spreman za ponavljanje procesa tj. obradu sljedećeg poluproizvoda.

6. Zaključak

Sustav ovog tipa pruža mogućnost vrlo brze i kvalitetne obrade elektro-ormara. Ovakav sustav je jedan od prvih ovog tipa te kao takav predstavlja dokaz mogućnosti koje pruža korištenje robota u području obrade elektro ormara. Velika prednost je radno područje koje je mnogo veće nego kod tipičnih obradnih centara te fleksibilnost izrade. Ovakav sustav omogućuje dodatna proširenja prema ne-planarnom glodanju što proširuje moguće područje djelatnosti. Dobiveno je pojednostavljenje samog procesa izrade sa stajališta operatera, koji više nije primoran raditi s ručnim alatom što se pokazuje kao vrlo mukotrpan i relativno vremenski zahtjevan proces. Robotska obradna stanica za razliku od klasičnih CNC strojeva pruža više stupnjeva slobode (kretnje), fleksibilnu obradu više vrsta proizvoda, uz manju cijenu stanice u odnosu na klasične CNC strojeve iste namjene.

Literatura

[1] Yaskawa Motoman GP25 Datasheet, Motoman Robotics Division, Yaskawa America Inc.

Objava Robotska stanica za glodanje Elektro ormara pojavila se prvi puta na Proton EL d.o.o..

]]>
Službeno priopćenje: Tvrtka posluje normalno https://www.proel.hr/blog/sluzbeno-priopcenje-tvrtka-posluje-normalno/ Wed, 18 Mar 2020 12:18:34 +0000 https://www.proel.hr/?p=5832 Objava Službeno priopćenje: Tvrtka posluje normalno pojavila se prvi puta na Proton EL d.o.o..

]]>

Računajte s nama.

Iako pandemija COVID 19 virusa značajno otežava poslovanje diljem Europe, želimo Vam poručiti kako ćemo narednih dana nastaviti isporučivati robu i usluge, istovremeno osiguravajući uvjete kako bi naši zaposlenici, partneri i dobavljači ostali zdravi.

Kako će se to odraziti na naše usluge?

Važno je znati kako naše trenutno rukovanje narudžbama, skladištem i operativnom podrškom ostaje nepromijenjeno. Imamo dostatnu raspoloživost uskladištene robe, a razina naših usluga ostaje nepromijenjena.

Trenutno smo sigurni kako možemo nastaviti isporučivati sve što vam je potrebno, i to u redovitim rokovima isporuke. Radimo zajedno sa našim dobavljačima na održavanju razine usluga na koje ste navikli, bez obzira na podrijetlo artikala.

Komuniciramo isto – iz ureda ili od kuće.

Od ovoga tjedna dio naših zaposlenika radit će od kuće, ali ćete ih moći kontaktirati na uobičajeni način. Osigurali smo sve potrebne sustave kako bismo Vam pružili istovjetnu razinu usluge, istovremeno brinući o zdravlju naših zaposlenika.

Sigurnost nam je na prvom mjestu.

Pratimo savjete i upute nadležnih zdravstvenih institucija u Hrvatskoj i pomno se informiramo o situaciji u Svijetu. Osiguravamo da redovno ažuriramo o stanju naše zaposlenike i poduzimamo sve kako bi ostali zdravi na poslu, neovisno o tome gdje se nalaze.

Zajedno.

Situacija se svakog dana mijenja. Cilj nam je ostati u kontaktu kako biste u čak i u ovim neizvjesnim vremenima mogli planirati svoje poslovanje. Tjedni koji dolaze sigurno će za mnoge biti izazovni, ali uvjereni smo kako zajedno možemo raditi na očuvanju zajedničkog poslovanja. Malo što toga nam u ovim zahtjevnim vremenima daje sigurnost predviđanja. No, u jedno smo sigurni. I dalje ćemo biti tu za Vas!

Objava Službeno priopćenje: Tvrtka posluje normalno pojavila se prvi puta na Proton EL d.o.o..

]]>
Jednostavan i snažan – Novi IFM čitač koda https://www.proel.hr/blog/jednostavan-i-snazan-novi-ifm-citac-koda/ Thu, 21 Nov 2019 08:24:41 +0000 https://www.proel.hr/?p=5359 Ako ste već upoznati s IFM senzor tehnologijom onda vam ne trebamo dodatno naglašavati njenu jednostavnost i širok spektar upotrebe. Ovog puta predstavljamo vam najnoviji čitač kodova iz IFM obitelji kojeg možemo opisati u samo dvije riječi, moćan i jednostavan! Četiri puta veća razlučivost, 10 puta brže vrijeme vrednovanja i 10 puta brže spajanje Uz […]

Objava Jednostavan i snažan – Novi IFM čitač koda pojavila se prvi puta na Proton EL d.o.o..

]]>
Ako ste već upoznati s IFM senzor tehnologijom onda vam ne trebamo dodatno naglašavati njenu jednostavnost i širok spektar upotrebe.
Ovog puta predstavljamo vam najnoviji čitač kodova iz IFM obitelji kojeg možemo opisati u samo dvije riječi, moćan i jednostavan!


Četiri puta veća razlučivost, 10 puta brže vrijeme vrednovanja i 10 puta brže spajanje


Uz pomoć One Button nove tehnologije ovaj čitač kalibrira se u svega nekoliko sekundi, da toliko je jednostavno. Pritiskom na gumb korisnik može centrirati čitač s kodom putem laserskog označavanja nakon čega čitač automatski izvodi fokusiranje, postavljanje ekspozicije i otkrivanje vrste koda.

Za osnovnu konfiguraciju uređaja postoji i aplikacija za pametne telefone, kako za iOS tako i za Android uređaje. Osim aplikacije tu je i softver Vision Assistant koji služi za opsežnije konfiguracije, npr. funkcije auto – pronalaženja koda.

Za masovno pohranjivanje na raspolaganju vam je i dodatni zamjenjivi uređaj koji sprema i učitava čitave konfiguracije vašeg poduzeća.

Za kraj možemo nabrojati njegove prednosti:

 • Spreman za upotrebu za samo nekoliko sekundi
 • Potvrda i konfiguracija putem One Button tehnologije kao i putem aplikacija za pametne telefone
 • Za složene zahtjeve tu je softver Vision Assistent
 • Mogućnost istovremenog čitanja više kodova
 • Sekvencijalna kontrola
 • Optimalan kontrast pomoću polarizirajućeg filtera
 • Jedan kod, pozadina koja se mijenja

Ukoliko ste tražili upravo ovakvo pametno rješenje za svoj sustav slobodno nam se obratite upitom na info@proel.hr, a naši će vas inženjeri informirati o detaljima. Osim uređaja možemo vam ponuditi i uslugu treninga u našem novom modernom trening centru.

Tu smo za vas!

Objava Jednostavan i snažan – Novi IFM čitač koda pojavila se prvi puta na Proton EL d.o.o..

]]>
Više od 60 tvrtki na Danima automatizacije 2019. https://www.proel.hr/blog/konferencija/ Wed, 30 Oct 2019 13:23:50 +0000 https://www.proel.hr/?p=5302 Objava Više od 60 tvrtki na Danima automatizacije 2019. pojavila se prvi puta na Proton EL d.o.o..

]]>

Kao što smo najavljivali, 24.10. održana je naša godišnja konferencija Dani automatizacije i to najveća do sada.

Tema je bila „Smart Factory“ i prema broju posjetitelja možemo sa sigurnošću reći da se u hrvatskoj industriji pojavio velik interes za uvođenjem novih tehnologija i volja za korakom naprijed prema industriji 4.0.

U prekrasnom Plaza kongresnom centru imali smo priliku ugostiti preko 60 tvrtki i prezentirati im benefite Vision sustava nadzora kvalitete, 3D skenera, kao i sigurnosti strojeva i radnika.

Industrija 4.0 je koncept pametnih tvornica koje se koriste informacijskom i komunikacijskom tehnologijom za digitalizaciju poslovnih procesa. Tako štedi se i vrijeme i novac tako da uvođenjem pametnih tehnologija kao što su „talk to machine“ sustavi te daljinsko upravljanje čitavom proizvodnjom.

Na samoj konferenciji u dijalogu između naših mladih i stručnih predavača s jedne strane i posjetitelja s druge strane jasno se dalo zaključiti kako Hrvatska nije ni blizu Industriji 4.0. dok je primjerice zemlja poput Slovenije daleko naprednija.

Spomenuti su i mnogi problemi koji stoje na putu našim automatičarskim tvrtkama, a to je da većinu svojih projekata prodaju van granica, a njihova želja je unaprijediti naše domaće gospodarstvo i svoje znanje i vještine koristiti u svojoj zemlji.

Osim posjetitelja iz brojnih renomiranih tvrtki iznimno nam je drago da je bilo i mnogo predstavnika obrazovnog sektora sa studentima. Dosta se razgovaralo i o uvođenju izmjena u studijske programa kako bi i se išlo u korak s novim tehnologijama i kako bi studenti bili osposobljeni za poslove koji ih čekaju.

Među posjetiteljima su se našli i predstavnici Hrvatske gospodarske komore koji svakako mogu znatno utjecati na rješavanje problematike privatnih tvrtki kojima država i dalje ne pruža dostatne uvjete za razvoj i jačanje gospodarstva.

Uz predavanja, posjetitelji su imali priliku pogledati uživo kako funkcioniraju Vision kamere, #D skeneri, kako funkcionira zaštita strojeva i naravno kako zaštiti radnike u opasnim uvjetima rada uz pomoć samo jednog malenog uređaja.

Nakon predavanja posjetitelji su mogli uživati u vrhunskim vinima i kulinarskim specijalitetima, a podijeljeni su i vrijedni pokloni putem tombole.

Konferencija je prema riječima posjetitelja bila pun pogodak, a osim novih znanja imali su priliku upoznati kolege iz branše i stvoriti nove suradnje i partnerstva.

Vidimo se dogodine u još većem i boljem izdanju uz nove aktualne teme i tehnologije, a možda i neku od naših novih inovacija.

Hvala svima na sudjelovanju!

Objava Više od 60 tvrtki na Danima automatizacije 2019. pojavila se prvi puta na Proton EL d.o.o..

]]>
Dani automatizacije 2019. https://www.proel.hr/blog/dani-automatizacije-2019-smart-factory/ Thu, 10 Oct 2019 10:44:04 +0000 https://www.proel.hr/?p=5250 “Smart Factory” Umjetna inteligencija, robotika, Internet stvari (loT), biotehnologija, autonomna vozila… zvuči nerealno ali je već postalo stvarnost i tvornice kakve smo znali dovelo je do „Pametnih tvornica”. Na ovogodišnjoj konferenciji bavimo se upravo ovom tematikom s posebnim naglaskom na daljinske pristupe postrojenjima, sustavima industrijske komunikacije, Vision i 3D Vision sustavima te sigurnosnim sustavima. Kako […]

Objava Dani automatizacije 2019. pojavila se prvi puta na Proton EL d.o.o..

]]>
“Smart Factory”

Umjetna inteligencija, robotika, Internet stvari (loT), biotehnologija, autonomna vozila… zvuči nerealno ali je već postalo stvarnost i tvornice kakve smo znali dovelo je do „Pametnih tvornica”.

Na ovogodišnjoj konferenciji bavimo se upravo ovom tematikom s posebnim naglaskom na daljinske pristupe postrojenjima, sustavima industrijske komunikacije, Vision i 3D Vision sustavima te sigurnosnim sustavima.

Kako bi povećale učinkovitost proizvodnih procesa tvrtke se moderniziraju, a sve je započelo 4. industrijskom revolucijom ili Industrijom 4.0 koja je u potpunosti promijenila proizvodnju, logistiku nabavu itd.

Industrija 4.0 nije rezervirana samo za velike i moćne tvrtke već i one male mogu koristiti benefite moderne tehnologije i upravo tako postati konkurentnije na tržištu.

Niži operativni troškovi, povećanje produktivnosti, outsourcing, suradnja i povećana sigurnost

Proizvodi se u fizičkom svijetu stvaraju dok se kroz ono digitalno oni poboljšavaju i postaju gotovo savršeni. Smanjuju se troškovi proizvodnog procesa, smanjuje se rizik od ozljeda te se proizvodi brže i jednostavnije. Automatizacijom se zapravo eliminira ljudska intervencija u samim procesima i prepušta se pametnim sustavima.

– Naši će vam inženjeri predstaviti „Talk to machine“ sustave u industrijskoj komunikaciji povezivanjem uređaja i sustava automatizacije unutar industrijskih mreža. Kako bi doživljaj bio potpun održat će se i LIVE prikaz samih procesa.

– Sljedeće predstavljanje uz također LIVE prikaz odnosit će se na vision sustave koji omogućuju provjeru proizvoda nekoliko puta u sekundi čime se uklanja mogućnost ljudske pogreške i poboljšava kvaliteta proizvodnog procesa. Troškovi se minimiziraju, a povrat investicije je čak samo nekoliko mjeseci.

– Nakon Visiona nastavljamo s LMI 3D Vision sustavima koji robotima omogućuju „Ljudski vid“ i on je sposoban obavljati složene zadatke koji su prije bili nezamislivi. Ovi sustavi mogu se dodavati postojećim dijelovima te tako pomiču tehnologiju do industrije budućnosti. I ovdje smo vam pripremili LIVE show.

– Renomirani svjetski brendovi koje zastupamo razvijaju inovativne zaštitne i sigurnosne sustave kao što su svjetlosne zavjese, formati implementirani u tvornicama i linijama diljem svijeta.

S ovim zapravo završavamo s predavanjima i krećemo s predstavljanjem naših dosadašnjih uspješnih projekata koji objedinjuju prethodna predavanja u stvarnu priču.

U kratkoj panel raspravi naši će gosti iz javnog i realnog sektora odgovoriti na pitanja kakvo je stanje s industrijom u Hrvatskoj i što nam donosi budućnost.

Prije zakuske ćemo nekoga i nagraditi! Pripremili smo za vas bogate poklone koje ćemo dijeliti na našoj tomboli. Možda baš vi osvojite tablet ili poklon paket naših pokrovitelja. Svakako okušajte sreću.

U pauzama će se za podizanje energije pobrinuti naš pokrovitelj Anamarija sa svojim instant kavama.

Kava koja pokreće dan!

Za kraj slijedi ručak i druženje uz čašu vrhunskog vina našeg pokrovitelja Kutjevo d.d.

Vina Kutjevačkog podruma

Pronađite svoje nove poslovne partnere, klijente i suradnike ili samo provjerite što nosi budućnost.

Dođite u što većem broju i učinite s nama ovogodišnju konferenciju najboljom do sada!

Konferencija se održava 24.10. s početkom u 9 h u jednom od najljepših kongresnih centara City Plaza Zagreb.

Prijavni obrazac nalazi se na linku http://bit.ly/2ocZ6pw

Sudjelovanje je potpuno besplatno.

Objava Dani automatizacije 2019. pojavila se prvi puta na Proton EL d.o.o..

]]>
Dani automatizacije 2019. https://www.proel.hr/uncategorized/dani-automatizacije-2019/ Wed, 25 Sep 2019 13:13:21 +0000 https://www.proel.hr/?p=5220 Objava Dani automatizacije 2019. pojavila se prvi puta na Proton EL d.o.o..

]]>

Obrazac prijave za sudjelovanje

11 + 13 =

Pozivamo Vas na Dane automatizacije 2019.!

Zaokružite 24.10. na vašem kalendaru jer upravo tada s početkom u 9:00 h održavamo Dane Automatizacije u jednom od najljepših kongresnih centara City Plaza Zagreb.

Ove godine tema je „Smart Factory“ tj. pametna tvornica. Prošle godine bavili smo se Industrijom 4.0 i nastavljamo u istom smjeru uz fokus na nužne promjene u industriji koje su zapravo naša budućnost.

Na samoj konferenciji osim predstavljanja naše tvrtke, naših dostignuća i portfolia imat ćete priliku pogledati predstavljanje opreme renomiranih svjetskih brendova uz Live spajanje na sustave kako bi predstavili kako oni funkcioniraju u stvarnosti.

Održat ćemo i kratku panel raspravu s gostima iz realnog i javnog sektora na kojoj će se raspravljati o trenutnom stanju industrije u HR i problemima s kojima se susrećemo u radu.

Na kraju smo vam pripremili Networking uz ručak i vino, a u pauzi između predavanja očekuje vas i kavica našeg pokrovitelja Anamarija.

Za sve naše posjetitelje tu je i tombola na kojoj možete osvojiti vrijedne poklone naših pokrovitelja te naše promotivne poklone.

Pridružite nam se na najboljoj konferenciji do sada i saznajte novosti u industriji, povežite se s potencijalnim poslovnim partnerima, ugovorite nove projekte ili jednostavno uživajte u danu uz kolege i kolegice iz struke.

Prijavite se na vrijeme jer broj posjetitelja je ograničen!

* Sudjelovanje je besplatno!

City Plaza Zagreb

www.cityplaza.hr

24. listopad, 2019. u City Plaza centru u 9:00 satiObjava Dani automatizacije 2019. pojavila se prvi puta na Proton EL d.o.o..

]]>
Otvoreno radno mjesto – EPLAN PROJEKTANT/PROJEKTANTICA https://www.proel.hr/blog/otvoreno-radno-mjesto-eplan-projektant/ Wed, 18 Sep 2019 09:44:08 +0000 https://www.proel.hr/?p=5214 U našoj tvrtki klijentima izrađujemo idejne, glavne i izvedbene projekte elektro dokumentacije koristeći najmoderniji alat EPLAN Electric P8. Neki od zadataka naših Eplan projektanata su: crtanje shema, projektiranje, specifikacija opreme, nadgledanje instalacija, vođenje električara, a tu je i nezaobilazan rad na terenu. Ako si sistematična osoba, komunikativna, snalažljiva i pedantna, obavezno nam pošalji svoje motivacijsko […]

Objava Otvoreno radno mjesto – EPLAN PROJEKTANT/PROJEKTANTICA pojavila se prvi puta na Proton EL d.o.o..

]]>

U našoj tvrtki klijentima izrađujemo idejne, glavne i izvedbene projekte elektro dokumentacije koristeći najmoderniji alat EPLAN Electric P8.

Neki od zadataka naših Eplan projektanata su: crtanje shema, projektiranje, specifikacija opreme, nadgledanje instalacija, vođenje električara, a tu je i nezaobilazan rad na terenu.

Ako si sistematična osoba, komunikativna, snalažljiva i pedantna, obavezno nam pošalji svoje motivacijsko pismo i možda baš ti postaneš dio našeg tima.

Ukoliko uz sve navedeno imaš i preko 2 godine iskustva na istim ili sličnim poslovima, u startu si u prednosti.

Svoje motivacijsko pismo pošalji putem maila na dario.novak@proel.hr i nemoj zaboraviti priložiti i svoj životopis.

Objava Otvoreno radno mjesto – EPLAN PROJEKTANT/PROJEKTANTICA pojavila se prvi puta na Proton EL d.o.o..

]]>
Prezentacija s početne konferencije – EU Projekt – IRI https://www.proel.hr/iri/prezentacija-s-pocetne-konferencije-eu-projekt-iri/ Tue, 06 Aug 2019 09:22:34 +0000 https://www.proel.hr/?p=5187 Objava Prezentacija s početne konferencije – EU Projekt – IRI pojavila se prvi puta na Proton EL d.o.o..

]]>

Prezentacija s početne konferencije – EU Projekt – IRI

1.) Glavna priča projekta

2.) Usporedba robotike i CNC

3.) Robotech primjer Kuka

Objava Prezentacija s početne konferencije – EU Projekt – IRI pojavila se prvi puta na Proton EL d.o.o..

]]>