Pon-Pet 08:00-17:00

+385 (1) 55 88 988
MAIL PROEL

Pošaljite nam upit!

info@proel.hr

Lokacija PROEL

Radnička cesta 177

10 000 Zagreb, HR
MAIL PROEL
Lokacija PROEL

IFM senzori protoka i mjerači protoka tekućine i plinova – vrste i primjena

ifm sentozori protoka rekucina plinova

26 travnja, 2022

IFM asortiman proizvoda uključuje širok raspon senzora protoka s različitim principima mjerenja u industriji. Ovi mjerači služe nam za praćenje širokog spektra medija; uključujući vodu, ulja i rashladna sredstva, zrak, komprimirani zrak ili agresivne medije.

Njihova područja primjene variraju od jednostavnih nadzornih zadataka, pa sve do preciznih mjerenja količine protoka. Tekućine ili plinove koristimo u gotovo svim područjima rada postrojenja i procesnoj industriji općenito, te su ovo vrlo bitni segmenti u svakoj aplikaciji.

Primjeri korištenja senzora i mjerača protoka tekućine i komprimiranog zraka

Na primjer, senzore i mjerače možemo koristiti za kontrolu opskrbe rashladnim sredstvima i mazivima za strojeve i jedinice za napajanje. Također, možemo ih koristiti i u sustavima za ventilaciju instalacija i zgrada, dok elektroničke senzore protoka najčešće koristimo za sprječavanje štete ili prekida u radu uzrokovanih prekidom protoka medija.

U nastavku teksta upoznat ćemo se s kategorijama IFM mjerača protoka tekućine i zraka, te navesti nekoliko konkretnih primjera primjene u industriji. Ako niste sigurni koja kategorija i vrsta senzora vam je potrebna za vašu aplikaciju, naši prodajni inženjeri mogu vam pomoći. Nazovite nas na +385 (1) 5588 988 ili slanjem upita na info@proel.hr

Senzori protoka i mjerači protoka tekućine

 • Magnetsko-induktivni senzori volumetrijskog protoka
 • Mjerači vrtložnog protoka sa zaslonom
 • Mehatronički senzori sa zaslonom
 • Kompaktni senzori protoka sa zaslonom
 • Kompaktni senzori protoka u kućištu od nehrđajućeg čelika
 • Kompaktni senzori protoka za higijenska područja
 • Praćenje modularnog protoka
 • Mehatronički senzori
 • Mehatronički mjerači protoka u visokotlačnim primjenama
 • Mjerači vrtložnog protoka
 • Jedinice za procjenu
 • Ultrazvučni senzor za zapreminski protok
 • Kontrolna ploča rashladne vode

Senzori protoka i mjerači protoka plinova

 • Sustavi za mjerenje potrošnje komprimiranog zraka i industrijskih plinova
 • Praćenje modularnog protoka
 • Senzori protoka tlaka
 • Jedinice za procjenu
 • Senzori zračnog zazora

Senzori protoka za osiguranje kvalitete i pouzdanosti u industriji čelika

Industrija čelika je važan pokretač svjetskog gospodarstva, te jedna od najvažnijih industrijskih grana u svijetu. Samim time, bitno je imati pouzdane, najnovije i automatizirane sustave za gospodarski uspjeh u ovom segmentu. Proizvodi ove industrije nezamjenjivi su u proizvodnji automobila, građevinarstvu, strojarstvu ili preradi metala. 

U navedenoj industriji vrlo bitan segment osiguranju kvalitete i pouzdanosti do bitnog izražaja dolaze mjerači i senzori protoka tekućine i plinova. Kao jedan od primjera primjene u industriji čelika je nadzor dovoda rashladne vode u valjaonicama za vruće valjanje. 

U ovoj industriji možemo koristiti IFM senzor protoka SI serije (primjerice SI5000), te senzor tlaka s analognim zaslonom PG serije (primjerice PG2453). IFM senzor protoka SI5000 nadzire količinu protoka rashladne vode u cijevima, te nam javlja kada razina protoka padne na nižu od prethodno utvrđene  minimalne vrijednosti. 

Nadzor protoka u pasterizatoru kao primjer u prehrambenoj industriji 

Praćenje protoka za higijenski nadzor u prehramenoj industriji moguć je uz IFM mjerač protoka također iz serije SI (primjerice SI6600), te se često njegova primjena može pronaći u pasterizatorima. Robusno kućište od nehrđajućeg čelika omogućava visok stupanj sigurnosti, te ovaj senzor zadovoljava vrlo visok stupanj zaštite za industrijsku primjenu u težim okruženjima (IP 69K). 

Željenu indikaciju brzine protoka i sklopne točke moguće je prilagoditi na samom uređaju pomoću tipkala, a iste je moguće zaključati kao dodatnu sigurnost u proizvodnji. Ovi senzori pogodni su za rad do maksimalno 120 °C temperature medija.

IFM electronic proizvodi u Hrvatskoj dostupni u Zagrebu

Kada pričamo o kategoriji senzora i instrumentacije u industriji, IFM pruža njemačku kvalitetu i pouzdanost, te predstavlja idealno rješenje za svaku aplikaciju. Tvrtka Proton EL ovlašteni je distributer IFM electronic proizvoda, te stojimo na raspolaganju za sva tehnička pitanja i narudžbe. IFM proizvode možemo isporučiti u najkraćem mogućem roku. 

Moglo bi vas zanimati