Tvrtka ABB Robotics našla je način za unaprjeđenje industrijske robotike na globalnoj razini. Rješenje, koje su nazvali Remote Service, omogućuje im da jednim udarcem poboljšaju nekoliko aspekata svojih usluga. Remote Service produžuje vrijeme neprekidnog rada sustava na koji se primjenjuje, što rezultira njegovom povećanom produktivnošću. S obzirom na to da mu je svrha i ubrzanje dijagnostike kod kvarova, on značajno smanjuje vrijeme koje se troši na popravke. Remote Service rješenje je koje omogućuje siguran i brz prijenos podatak, bez obzira na udaljenost, čime se isključuje potreba za izlaskom na teren u slučaju kvara.

Remote Service – koje su prednosti?

Očito je da Remote Service donosi mnoge prednosti kako samom ABB-u, tako i njihovim klijentima. No, o čemu se tu zapravo radi? Riječ je o sustavu koji povezuje ABB-ove robote s eWON-ovim industrijskim M2M routerima. Navedeni eWON routeri zaduženi su za bilježenje svih ključnih podataka o radu ABB robota. Uz pomoć GPRS tehnologije, svi se podaci šalju ABB servisnim centrima, gdje ih stručnjaci mogu vidjeti, analizirati, a zatim i proslijediti klijentima ili poduzeti mjere potrebne za održavanje i popravak robota.

U praksi, to znači da sam robot može poslati upozorenje ABB-ovu serviseru, čim sustav otkrije problem u njegovu radu. Umjesto da izlazi na teren kako bi izvršio dijagnostiku, a zatim i obavio popravak, serviser može pristupiti sučelju robota i identificirati uzrok problema sa svojeg radnog mjesta. Ovime se eliminira potreba za stalnim putovanjima od mjesta do mjesta u svrhu održavanja i popravljanja pojedinačnih robota ili cijelih pogona. Rezultat su ne samo smanjeni troškovi, kako za ABB, tako i za njihove klijente, a pritom je smanjen negativan utjecaj na okoliš.

Talk2m: Budućnost komunikacijske tehnologije u industrijskoj robotici

M2M routeri omogućuju komunikaciju među strojevima bez obzira na njihovu udaljenost. Uz njihovu se pomoć podaci koje robot zabilježi mogu automatski slati na druge lokacije, gdje ih se pohranjuje za buduću upotrebu. eWON je tu tehnologiju još unaprijedio rješenjem koje se zove jednostavno Talk2M.

Talk2M je prva usluga koja omogućuje sigurno mrežno povezivanje u cloudu u industrijske svrhe. Njihovi se serveri nalaze na tisućama različitih lokacija diljem svijeta, što osigurava pouzdanost i brzinu prijenosa podataka. Jedna od najvećih prednosti ovog rješenja je njegova neovisnost o GPRS tehnologiji. Drugim riječima, Talk2M može povezati robote s njihovim servisnim centrima čak i kad GPRS mreža nije dostupna.

ABB i eWON: Ostvarenje uspješne suradnje

Remote Service produkt je zajedničkih napora dviju uspješnih tvrtki, čija suradnja donosi mnoge prednosti za obje strane. ABB je odabrao eWON za svog partnera prvenstveno zbog njihovog dugogodišnjeg iskustva s industrijskim M2M routerima. Međutim, eWON ima za ponuditi ima vrlo snažnu JAVA platformu, kao i širok izbor proizvoda. ABB je od svog partnera dobio savršenu kompatibilnost s GPRS mrežama diljem svijeta, ali i mogućnost mrežnog povezivanja čak i kad one nisu dostupne. Sve to omogućuje zaposlenicima ABB-a da se posvete svojim prioritetima – robotima i naprednim dijagnostičkim metodama.

S druge strane, eWON je putem suradnje s ABB-om dobio jedinstvenu priliku da primijeni svoje proizvode u 35 različitih država. Kako kaže i sam Serge Bassem, rukovoditelj tvrtke, to im omogućuje da testiraju i poboljšaju svoje kompetencije u M2M projektima na mnogo većoj razini nego što bi to inače bilo moguće.

ABB Robotics: Vodeća tvrtka u području industrijske robotike

ABB je vodeći dobavljač industrijskih robota i pratećeg softvera. Nude širok izbor proizvoda, osmišljenih da pomognu proizvođačima, da povećaju svoju produktivnost, te poboljšaju kvalitetu proizvoda i sigurnost zaposlenika. Među njihovim se proizvodima mogu naći roboti specijalizirani za sve, od mjerenja i pakiranja, do lučnog zavarivanja i injekcijskog modeliranja. Već se više od 300 000 njihovih proizvoda može naći u pogonima diljem svijeta.

ABB-ova je misija uvesti svjetsku industriju u digitalno doba, zbog čega ne prestaju raditi na inovacijama i rješenjima za postojeće, ali i buduće probleme. Njihova Remote Service usluga je još jedan od koraka naprijed, točno u tom smjeru. Njome su uspjeli poboljšati svoju dostupnost, te smanjiti troškove održavanja i potrebu za izlascima na teren.

 

eWON: Napredna komunikacijska tehnologija u industrijske svrhe

eWON je tvrtka koja proizvodi i nudi komunikacijska rješenja za potrebe industrijskog sektora. Njihova je misija omogućiti klijentima da povežu svoje strojeve putem interneta na brz i siguran način. U tu svrhu nude cijeli niz industrijskih M2M routera, kao i jedinstvenu Talk2M uslugu.

Upravo je Talk2M rješenje koje je rezultiralo suradnjom eWON-a s ABB-om. Njime je eWON omogućio pogonima diljem svijeta da olakšaju komunikaciju sa servisnim centrima i time si značajno smanje troškove održavanja i popravaka.

Zaključak

Suradnja tvrtki ABB Robotics i eWON donosi mnoge prednosti njima, ali i njihovim klijentima. Remote Service, njihovo rješenje za komunikaciju između pojedinačnih pogona i servisnih centara uistinu je inovativno, a u isto vrijeme omogućuje i povećanje produktivnosti i smanjenje troškova održavanja. Zahvaljujući svemu tomu, ABB i eWON industrijskom će sektoru značajno olakšati prijelaz u globalno industrijsko doba Industry 4.0.