Pon-Pet 08:00-17:00

+385 (1) 55 88 988
MAIL PROEL

Pošaljite nam upit!

info@proel.hr

Lokacija PROEL

Radnička cesta 177

10 000 Zagreb, HR
MAIL PROEL
Lokacija PROEL
Fandis Hrvatska

LMI Technologies Inc.
9200 Glenlyon Parkway
Burnaby, BC V5J 5J8, Canada

LMI Technologies | Zastupstvo za Hrvatsku

Tvrtka LMI Technologies počela je poslovati davne 1978. godine, pod imenom Selcom. Među prvima su razvijali tehnologiju laserske senzorike koju su s godinama usavršavali i doveli na zavidan nivo. Dvadeset godina poslije osnutka, tvrtka se udružuje s još četiri tvrtke iz sličnih oblasti (Dynamic Controls, SAMI, Diffracto i Sensors ’95), čime tvore LMI Technologies kakav danas poznajemo.

Kontinuirani napredak na globalnoj razini nije ostao nezapažen, pa se LMI Technologies 2015. godine pridružuje TKH Grupi, gdje posluju s još nekoliko globalnih lidera u području računalnog vida (machine vision). Konačno, početkom 2020. godine ostvarena je suradnja, te je tvrtka Proton EL ponosni zastupnik njihove opreme za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu.

Glavne značajke 3D tehnologije i zašto je trebate

Za razliku od 2D tehnologije koja bilježi isključivo kontrast, 3D tehnologija snima cijeli oblik, pomoću kojeg je moguće mjeriti geometrijske značajke na površini, bez obzira na boju površine. Neke od glavnih karakteristika 3D tehnologije / senzora jest:

 • volumetrijsko mjerenje X, Y i Z osi koje pruža sve parametre vezane za oblik i položaj
 • dobar pregled objekata niskog kontrasta
 • loše osvjetljenje neće utjecati na kvalitetu pregleda
 • integrirana optika, osvjetljenje i pre-kalibracija omogućuje visoku ponovljivost
 • jednostavna ugradnja rješenja s više senzora za pregled većih objekata
 • više o prednostima koje donosi 3D tehnologija pročitajte ovdje.

Kako funkcionira 3D tehnologija

Kako bi bolje razumjeli način na koji se pomoću 3D tehnologije ostvaruje 3D prikaz objekta, potrebno je razlučiti dvije osnovne stvari koje koristimo u mjerenjima; laserska triangulacija i refleksija strukturiranog osvjetljenja.

➬ Laserska triangulacija

Kod laserske triangulacije senzor projektira laserski uzorak iz senzora na površnu tog objekta, te tako prikuplja slike pomoću kamere ili prijamnika. Nakon toga procesor obrađuje lokaciju lasera na kameri, te izračunava udaljenost senzora od površine.

Laseri se u ovom mjerenju koriste jer vrlo efikasno proizvode male, intenzivne i precizne zrake koje smanjuju vrijeme izlaganja kameri, što smanjuje mogućnost pogreške uzrokovane zamućenjem do kojih često dolazi jer se objekt kreće.

➬ Refleksija strukturiranog osvjetljenja

Strukturirano osvjetljenje, koje još nazivamo i rubna projekcija, koristi refleksiju jednog ili više uzoraka svjetlosti projiciranih na sami objekt, čim e se stvaraju točke na površini objekta koje preslikavaju 3D oblik.

Plavo LED osvjetljenje se koristi za uzorke visokog kontrasta,  jer ima visoku otpornost na okolnu rasvjetu, te dostavlja prikaz u visokoj rezoluciji. Bitno je napomenuti kako je LED osvjetljenje potpuno sigurno za oči, te zadovoljava sve sigurnosne propise za korištenje.

Robot može biti pametniji uz 3D vision

Uz pomoć Gocator 3D pametnih senzora i raznih vrsta robotskih rješenja, moguće je postići rezultate visoke kvalitete u računalnom vidu, istraživanju proizvoda, doziranju materijala, te automatizaciji procesa (npr. pick-and-place rješenja).

Dodavanje 3D pregleda omogućit će da vaš robot poveća mogućnost ponavljanja radnji, kao i da fiksne kretnje postanu pametne kretnje, a to će povećati isplativost ulaganja u automatizaciju postrojenja.

 

Primjeri robotskih aplikacija u kojima je moguće koristiti Gocator

 • Kalibracija robotske ruke
  Uz pomoć Gocatora, integriranim u robotsku ruku, moguće je istu navigirati i izvršavati određene radnje. Gocator će prepoznati smjer kretnje objekta, te će upravljati kretnjama robotske ruke kako bi ugradio / spojio različite dijelove. Jedan od dobrih primjera ovakve primjene je ugradnja krova u autoindustriji.

 • Aplikacija „uzmi i smjesti“ (eng. pick and place)
  Gocator će identificirati traženi objekt i nahoditi robota da ga preuzme, nakon čega će robot dobiti novu lokaciju i usmjerenja na koju lokaciju je potrebno predmet smjestiti. Aplikaciju je moguće koristiti na raznim zadacima sa strukturiranim ili polu-strukturiranim objektima. Primjena ove metode je vrlo rasprostranjena u automatizaciji procesa.

 • Fleksibilna inspekcija površine
  Linija proizvoda Gocator omogućit će vam skeniranje, mjerenje i kontrolu kvalitete uz pomoć senzora. Senzor će raditi jednako kvalitetno i u slučaju da se premet kreće zbog ugrađene sposobnosti usidrenja. Možemo zaključiti da će vam ovaj senzor pružiti velik broj podataka o 3D skeniranju za vrlo precizna mjerenja. Na temelju rezultata će komunicirati s proizvodnim strojevima o razini kvalitete.
 • Provjera kvalitete materijala
  Uz pomoć Gocator senzora moguće je provjeravati kvalitetu prije i nakon montaže određene aplikacije. Ugrađeni alat za praćenje površine omogućit će jednostavan pregled i kvalitetu konačnog materijala gdje se vrlo lako detektira višak ljepila ili lošija kvaliteta vara. Senzori rade na pokretnim i nepokretnim objektima.

Asortiman LMI proizvoda

Broj zaposlenih

zaposlenika

Zarada

milijuna dolara prometa

godina postojanja

Dostava

uredi u 40 država